Ostatné

Gramy na mililitre

Gramy na mililitre

Suroviny v kuchárskych receptoch sú často uvádzané v rôznych jednotkách, varenie tak môže často pripomínať pokus v chemickom laboratóriu. Na rozdiel od neho však nie je nutné v kuchyni všetko presne merať a vážiť a dobrý kuchár sa často zaobíde s intuíciou. Meranie a váženie je možné pri príprave jedál redukovať na použitie lyžíc a hrnčekov, ak máte správny prevodný systém. Ako teda pracovať jednotkami uvedenými v receptoch?

Jednotky v kuchárskych receptoch

Pri príprave pokrmov sa využívajú rôzne suroviny už z princípu merané v iných jednotkách. Štandardne sa využíva niekoľko systémov merania množstva suroviny, pričom primárne sú rozlišované suroviny kusové a porciovateľné. Ak je surovina kusová (obvykle ide o balenie alebo ovocie či zeleninu), zjednocujúcim faktorom pre zaistenie univerzálnosti receptu je popis (veľkosť vajec, zeleniny, normované balenie) alebo špecifikácia použitej časti. Porciovateľné suroviny sú spravidla tekuté alebo sypké a bežne sa dávkujú podľa:

  • hmotnosti (v gramoch)
  • objemu (v mililitroch)
  • nádoby (hrnčekový a lyžicový systém)

Ak systém špecifikácie množstva tekutých a sypkých surovín využíva jednotky hmotnosti, je možné pre ich nameranie použiť váhu, objemovo sa meria pomocou štandardizovaných nádob (ktoré môžu paradoxne obsahovať i merky na hmotnosť).

Mohlo by vás tiež zaujímať: Výber najlepších kuchynských robotov

Prevod hmotnosti na objem

Príprava surovín v prípade, že nemáte k dispozícii váhu a ich množstvo je uvedené v gramoch, nie je tak zložitá, ako sa môže zdať. K prevodu je možné aplikovať niekoľko postupov, ktoré zahrnujú predovšetkým:

  • prevod pomocou prevodníka
  • prepočet podľa špecifikácie látky
  • nádobu s merkou v gramoch

Primárnym prevodným pomerom, ktorý sa využíva, je štandard vody – jeden liter vody váži jeden kilogram, takže u kvapalných surovín je možné prevod realizovať 1 ku 1 i navzdory tomu, že objemová hmotnosť (hustota) surovín nie je rovnaká. Okrem oleja sa totiž všetky kvapalné látky skladajú primárne z vody, rozdiely sú tak minimálne a charakter pokrmu neovplyvnia. U sypkých surovín je nutné dodržať konkrétny prevodný pomer pre danú surovinu, alebo si kúpiť nádobku s merkami, ktoré prevod hmotnosti na objem pre tie najčastejšie obsahujú – v tomto prípade nie je možné prevádzať pomerom 1:1.