Figy sú veľmi chutné ovocie, ktorému sa napriek jeho exotickému charakteru darí i v našich podmienkach. Čerstvé figy sú príjemne sladké, je však nutné ich rýchlo skonzumovať, alebo naopak spracovať. Aby ste zachovali ich chuť a obsah dôležitých a telu prospešných látok, ideálnym spôsobom spracovania fíg je ich sušenie. To je realizované najmä s ohľadom na podmienky a vybavenie, ktoré máte k dispozícii.
Spôsoby sušenia fíg
Figy sa podobne ako iné ovocie a zelenina (alebo huby) môžu sušiť prirodzeným, alebo zrýchleným procesom. Sušia sa vždy len plody, ktoré dozrievajú až dvakrát do roka v závislosti na aktuálnych podnebných podmienkach a počasí behom leta. Prvé plody sa objavujú na jar, druhé v polovici leta, pričom je možné, že figovník zaplodí i na jeseň. Pred sušením sa plody čistia a krájajú na plátky rovnakej hrúbky. Samotné sušenie je potom možné realizovať:
- prirodzene prostredníctvom slnečného žiarenia – najmä u plodov, ktoré dozrejú v lete
- v rúre – zrýchleným procesom pri dodržaní potrebných podmienok
- v sušiarni na ovocie – kontrolovaným zrýchleným procesom
Po vysušení sa plody ukladajú do uzatvorených nádob a na tmavé miesto.
Ako sušiť figy na slnci
Aby bolo možné figy vysušiť prirodzene, je potrebné správne počasie, tzn. krásne slnečné dni s vysokými teplotami. Pri tomto procese sa môžu figy sušiť v celku, teda bez nadelenia na menšie plátky či kúsky, používajú sa vždy figy prezreté, ktoré idú ľahko oddeliť od stonky. Očistené ovocie sa buď navlieka na šnúrku a vešia na slnečné miesto, alebo sa rozkladá na sitá, ale drôtené stojany. Sušenie obvykle trvá okolo troch dní.
Sušenie fíg v rúre alebo sušiarni
Pre zrýchlené sušenie sa používa rúra alebo sušiareň. Tento proces je vhodný pre všetky zbery, jeho výhodou je možnosť rýchleho dosiahnutia požadovaného výsledku. Sušenie v sušiarni či rúre prebieha pro teplote okolo 60 °C asi 2 dni – kým nie je ovocie vláčne a pri stlačení z neho prestane vytekať šťava.