Chladnička je jedným zo základných spotrebičov, ktorý nájdeme vo výbave prakticky každej kuchyne alebo kuchynky, či už ide o miestnosť v domácnosti, kancelárii alebo komerčných priestoroch. Jej hlavnou funkciou je udržiavanie potravín v ihneď spracovateľnom alebo konzumovateľnom stave a zároveň pro takej teplote, ktorá bráni ich rýchlej degradácii a spomaľuje rozkladné biologické procesy. Chladničky sú k dispozícii v rôznych riešeniach a dizajnoch, ich princíp je však veľmi podobný.
Proces ochladzovania potravín v chladničke
Domáce i profesionálne chladničky a mrazničky využívajú štandardne dva ochladzovacie procesy, ktoré sú označované ako chladenie:
- kompresorové
- absorpčné
Okrem týchto je možné chladiaci efekt dosiahnuť tiež elektricky (Peltierov jav) alebo akusticky, ide však o technológie v bežnej praxi a pre veľké spotrebiče nepoužiteľné.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Test kuchynských robotov
Kompresorové chladenie
Najrozšírenejší princíp fungovania chladničky je kompresorový. Tento proces využíva kompresor, ktorý slúži k stlačovaniu obežného chladiva v uzatvorenej chladiacej sústave. Tá sa skladá z:
- výparníka odoberajúceho zo skrine chladničky teplo, ktoré je chladivu predávané a spôsobuje jeho odparovanie
- kompresora, ktorý chladivo stlačí a zaistí tak jeho kondenzáciu
- potom chladivo postupuje do kondenzátora, kde sa pomaly ohrieva až dôjde k jeho odpareniu a celý cyklus a opakuje
Ochladzovanie je tak zapríčinené spotrebou tepla zo skrine chladničky pri ohrievaní chladiva vo výparníku.
Absorpčné chladenie
Princíp absorpčného chladenia je založený na pohlcovaní a vypúšťaní pomocnej kvapaliny. Pri týchto procesoch dochádza k spotrebe tepla a výsledkom je ochladenie napojeného priestoru. Obyčajne sa pre tento účel používa roztok amoniak, z ktorého sa pôsobením zmeny teploty uvoľňujú výpary, ktoré sú následne pôsobením vodíku spätne kondenzované. Rovnako ako u kompresorového systému, i u tohto riešenia je ochladzovanie výsledkom uzatvoreného cyklu.